måndag 2 september 2013

Skräpmat

Var på blixtvisit i Österbotten i helgen, lagom till villaavslutningen. I några år har det varit ett projekt utan like att bila med ungarna 700 km tur-retur, men nu  börjar båda bli så duktiga på att sitta i bilen att det går för sig att åka för skojs skull över en helg.

Fast särskilt skoj är det ändå inte på de eviga ABC-stationerna som kantar vägen. Snart har kedjan tagit över samtliga rastställen med sitt smarta koncept: bekant och pålitligt, gott om toaletter, någorlunda bred meny, lekplats för barnen, etc. Det funkar så bra att man gång efter annan glömmer nackdelarna: unket kaffe, plastiga bullar, lekplatser besudlade med bobbor från hela Finland, det stående bordet som Gud glömde...

Vet ni vad som retade mig allra mest i söndags? Där satt vi och hade just betalat överpris för mat som var näst intill oätlig, men det som störde mig allra mest var ändå brödet. Samma gamla jävla smaklösa limpa, bakat av Fazers eller Vaasan eller nåt annat stort bageri på billigt vetemjöl och emulgeringsmedel. Färdigskivad och svampig, med kanter som lossnar lätt från det luftfyllda brödet och som mina barn därför omsorgsfullt drar loss innan de börjar äta.

Det var liksom strået som knäckte kamelens rygg: den där limpan var det slutgiltiga beviset på att finländarna i gemen inte bryr sig ett skvatt om vilken smörja de stoppar i sig, så länge det är välbekant, lättuggat och billigt. Sen får det fast vara gjort på mormors gamla tofflor.

Don't even get me started om "nationalklenoder" som HK Sininen lenkki. Jag skulle inte ge sånt ens åt min hund, om jag hade en. Berlusconi hade rätt, om vi ska vara riktigt ärliga så är Finland i stort sett ett land utan riktig matkultur.

4 kommentarer:

  1. Om jag måste se en rödbetssallad till (alltid, alltid rödbetssallad på ABC) skriker jag. Och de där sönderkokta grönsakerna som hör till varje portion... Men det hör väl till den lättuggade smörjan det också. Man bör äta grönsaker men de ska helst slinka ner utan motstånd.
    Tyvärr är alternativen längs rutten Åbo-Terjärv ganska få och man måste veta var de finns för de syns inte. Neste och Teboil är ju inte bättre de heller. Det enda vi hittat är ett litet ställe som finns strax norr om Parkano men vi körde förbi några gånger innan vi lyckades svänga in för det är ju inte skyltat på samma sätt som giganterna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. På vår sträcka finns det ett par alternativ som är något bättre och inte hör till nån kedja. Vi får väl börja hålla ut tills vi kommer dit, hur kissnödiga vi än är 50 km innan. Och sommartid har vi seriöst börjat överväga medhavd picknick, men det är lite glest med ok rastställen också så hittills har vi inte orkat genomföra det.

      Radera
  2. Men har du sagt det åt dom? Alltså på ABC, att hallå brödet är från...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag lämnade in en sån där gnällig lapp som man älskar att få om man arbetar inom kundservice. Men problemet är ju att det aldrig kommer att hjälpa eftersom finländare i gemen älskar sitt sunkbröd.

      Radera