lördag 26 oktober 2013

Pensionärsklubben meddelar

Idag var jag på bokmässan.

I större delen av mässhallen var publiken blandad. Unga, gamla, kvinnor, män.

I den finlandssvenska delen av mässan var det jag, några tjugoplussare, och en armé av vithåriga tanter och gubbar i publiken.

Detta oroar mig en aning. Var höll 30-50-åringarna hus? Gjorde dom samma sak som de gör på vardagarna också, då de inte tycks hinna till biblioteket heller? 30-50-åringar är notoriskt dåliga bibliotekskunder.

Kanske de tycker att det räcker med tweets på 140 tecken som läsning? Kanske sitter de bara och Netflixar teveserier i stället? Eller ligger de någonstans, utslagna av livspusslet och alla sina åtaganden, och kippar efter andan?

Eller är det, hemska tanke, därför vi finlandssvenskar får så dåliga Pisaresultat? Har vi som just nu uppfostrar skolbarn slutat läsa böcker? Hur ska våra ungar lära sig att läsa om vi själva bara hänger på Facebook?

2 kommentarer:

  1. Din gamla mor som också jobbat på bibliotek, märkte redan för flera årtionden sen att finlandssvenskarna inte läser så värst mycket. Man kröp ihop och skämdes då de finskspråkiga kunderna bar ut böcker så armarna bågnade...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, varför? Varför varför varför? Jag fattar inte.

      Radera