torsdag 25 juni 2015

Alla är nöjda

Om man som jag jobbar på bibliotek är det en himla pressure att få sina barn att läsa, så att man sen kan skryta lite nonchigt: "ja, lilla Pelle läser ju MINST tre böcker om dan, han har alltid varit jätteintresserad av litteratur."

Det är inte så lätt alla gånger sen när ungen ska knaggla sig genom böckerna på egen hand, med nyinlärda läskunskaper. Men nu har jag kommit på ett knep som jag gärna vill förmedla: locka med att han då SLIPPER göra nåt ännu tråkigare. Få honom att inse det du själv upptäckt: man kan fly den sugiga verkligheten med hjälp av en bok.

Exempel: det är galet tråkigt att gå och sova samtidigt som lillebror (för husfridens skull), och inte har man lika stort sömnbehov som lillebror heller. Men då kan man - tack vare mammas otroliga snällhet - få läsa en stund i sängen först. 

Heureka! Plötsligt: otrolig stamina i den annars så kortlivade läsningen. Inget tjat om att få spela på datorn en stund i stället. Sovtimmarna blir precis lagom många. Och en nöjd åttaåring tror att han själv tjatat loss denna ynnest. 

Mor/bibliotekarien ler i mjugg. Seger!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar