tisdag 16 september 2014

Du är vad du tror att du äter

När man köper in böcker till ett allmänt bibliotek blir man himla medveten om hur styrda vi är av trender, inte minst när det gäller maten. 

Allt du tror att du kommit på själv, det är bara samhällsströmningar som funnits runt dig ett tag. I nåt skede når de sin kulmen och då kommer det plötsligt ut en tsunami av böcker om ämnet. Då vet man att den trenden snart kommer att vara ute.

LCHF, det var ju det enda socialt acceptabla för ett tag sen, nu är det tokute. 5:2-dieten håller redan på att svalna. För tillfället ska man äta glutenfritt, alltså vimlar det av "baka utan gluten"-kokböcker.

Ironiskt nog är det också just nu pop med glutenfyllda verk om småbröd och kakor. Och gröt. Så där gammalt och mormorsaktigt. Rejält. Självhushållning, brygg ditt eget öl, ät djur från nos till svans eller gör det allra trendigaste: bli vegetarian.

Det finns liksom en agenda bakom allt vi stoppar i munnen numera. Antingen är det hälsosamt (tror vi, just nu i alla fall) eller så känns det nytt och fräscht och trendigt. 

Men äta gröt bara för att man råkar gilla det? Tveksamt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar