onsdag 14 november 2012

Kalakukko med lingon vore allra bäst

Gick in på Akademen idag en stund. Uppenbarligen hade ordet HUSMANSKOST exploderat över hela den stora svenska kokbokssektionen. I Sverige får man numera inte äta annat än rotmos och blodpalt, och då endast om det är säsong för råvarorna i fråga.

Inte är det många år sen alla skulle äta sushi och thailändska grytor med nåt skumt som hette "citrongräs". Gud så passé det låter nu.

Här i Finland hann citrongräs inte ens bli inne förrän det blev ute igen. Jag har fortfarande inte sett nåt sånt i en enda finländsk mataffär.

I Finland har det i stället de senaste 200 åren låtit så här: "NN föredrar att använda sig av inhemska råvaror som inhemska bär, inhemskt rågmjöl och inhemsk siklöja. All mat som NN köper levereras av en liten inhemsk gubbe i norra Savolax och NN skulle hellre skjuta sig för pannan än att använda halvfabrikat. Eller köpa nåt från Kotipizza. Man får ju inga inhemska bär på de där pizzorna."

(Ursäkta mig. Jag blir lite led på den här bär- och rågmjölsfanatismen ibland. Nu är jag normal igen.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar